Flexibele ligboxen en Gelfoam matrassen
Johan Mulder, zijn vrouw Jantje en kinderen Iris en Jan Roelof hebben een prachtig bedrijf gelegen bij het Drentse dorp Wezup. Het familiebedrijf heeft 97 melkkoeien in hun ligboxenstal. Vorig jaar werden er plannen gemaakt om de stal te renoveren en comfortabeler te maken voor de koeien. De beurs in Hardenberg werd bezocht en keuzes werden gemaakt: De oude R boxen en de eerste generatie koematrassen eruit en in plaats daarvan de Flexibele ligboxen Release en de Gelfoam matras van Agriprom.

De koeien zijn de nieuwe inrichting inmiddels gewend en Mulder ziet op verschillende punten verbetering. “Het doel was om de koeien langer te laten liggen en dat is ruimschoots gelukt. Je ziet dat de koeien veel meer vertrouwen hebben in het matras, waardoor ze makkelijker opstaan en zonder te twijfelen sneller weer liggen. Het gevolg is dat er veel meer rust in de stal is en minder stress onder het vee.”

400 kg per dag meer melk
Verder ziet Mulder ook veranderingen in het liggedrag. “Koeien liggen ook op een andere manier dan in de oude ijzeren boxen. Ze liggen veel meer op hun bil in plaats van op hun benen.” Mulder zegt dat hij ondanks de warme periode 400 kg per dag meer melkt dan in dezelfde periode vorig jaar (Snelzicht, CRV). Hij ziet bovendien dat zowel de kalk als het zaagsel goed blijven liggen op de noppenstructuur van de matras.

“Met de installatie van Gelfoam-koematrassen van Agriprom en flexibele boxafscheidingen in mei 2018 hebben we het koecomfort verbeterd. Via bewegingssensoren zie ik dat de koeien in de stal net zoveel liggen als in de weide, het ligcomfort in de stal is dus goed. De koeien gaan in één keer liggen en opstaan en ze geven gemiddeld 1.000 liter melk meer dan vorig jaar.”