Met de “Start Up Boost bolus” wordt een compleet nieuwe aanpak van melkziekte geïntroduceerd. De oplossing voor het calcium- en een eventueel fosfortekort zou vanuit de koe zelf moeten komen, zodat deze zichzelf kan voorzien in de juiste calcium- en fosforniveaus ook tijdens de extreme piek rondom het afkalven.

Deze oplossing is er nu: in de vorm van calcitriol (1.25-dihydroxycholecalciferol glycoside). Calcitriol wordt gewonnen uit gedroogde en gemalen bladeren van Solanum glaucophylum. Calcitriol zorgt ervoor dat het dier het calciumniveau op verschillende manieren op het juiste niveau kan houden:

  • De koe kan meer calcium en fosfor uit het voer halen
  • De koe heeft een lagere calciumexcretie via urine
  • De koe kan meer calcium vrijmaken uit het eigen bottenstelsel

Agriprom heeft in samenwerking met een dierenarts een bolus ontwikkeld waarin calcitriol verwerkt zit. Deze bolus wordt twee dagen voor het verwachte kalfmoment toegediend en geeft in een periode van tien dagen calcitriol af aan de koe. De koe wordt hierdoor in staat gesteld om vanuit het eigen metabolisme het calciumniveau in het bloed te verhogen. De werkzaamheid van calcitriol voor gebruik bij melkkoeien tegen melkziekte wordt onder andere onderschreven in een EFSA rapport (European food safety authority). De gepatenteerde Start up boost bolus wordt door Agriprom vermarkt en is exclusief bij dealers van Agriprom verkrijgbaar.

Voordelen

Stimuleert door middel van calcitriol het eigen metabolisme om het calcium- en fosforniveau in het bloed te verhogen

  • De koe kan zelf meer calcium en fosfor uit bloed halen
  • De koe heeft een lagere calciumexcretie via urine
  • De koe kan meer calcium vrijmaken uit het eigen bottelstelsel
  • Na toedienen tien dagen werkzaam
  • Slechts 1 bolus per behandeling nodig

Werkzame stoffen: Calcitriol

Dosering

1 bolus twee dagen voor het verwachte afkalfmoment toedienen door middel van een geschikte bolusapplicator.

Verpakking

70 gram per bolus, 8 bolussen per doos

Gepatenteerd product

Innovatie Award op de SPACE

Agriprom heeft voor haar Start Up Boost Bolus de innovatie prijs gewonnen op de Space beurs in Rennes (Frankrijk). De jury was onder de indruk van de nieuwe aanpak van calcium tekorten bij melkvee.