Bovikalc® ter preventie en (na)behandeling van melkziekte
Bovikalc bevat 42 gram calcium per bolus, welke bestaat uit snel beschikbaar calcium en geleidelijk beschikbare calcium. Dit maakt dat Bovikalc niet alleen op korte termijn calcium geeft, maar ook bijdraagt aan het voorkomen van melkziekte door de langdurige afgifte. Het calcium in de bolus is gebonden aan anionische zouten. Bij het vrijkomen van het calcium in de pens komen deze zouten ook vrij. Dit stimuleert de calcium stofwisseling van de koe zelf, waardoor er extra calcium vanuit het bot in de bloedbaan komt. De bolus is voorzien van een beschermende coating en is daarmee gemakkelijk en veilig toe te dienen met behulp van een bolusschieter.

Er wordt geadviseerd om Bovikalc preventief te gebruiken bij melkkoeien die risico lopen op melkziekte en dieren met subklinische melkziekte. Risicofactoren voor melkziekte zijn onder andere een hoge conditiescore in de droogstand, het eerder hebben gehad van melkziekte en de leeftijd van de koe. Uit een recente studie blijkt dat kreupele koeien en koeien met een hoge melkproductie in de voorgaande lactatie ook baat hebben van het toedienen van Bovikalc rondom het afkalven3. Deze behandelde dieren hadden een hogere productie en minder gezondheidsproblemen ten opzichte van dieren die geen bolus hadden gekregen.

Naast het preventief gebruik van Bovikalc, kan de bolus uiteraard ook worden ingezet voor de nabehandeling van melkziekte bij koeien die een calcium infuus hebben gehad.