Een ligboxmatras moet zo breed en diep zijn, dat de koe in de loopstal even lang kan liggen als in de wei, dus minstens 12 uur per dag. Opstaan en gaan liggen zou zo comfortabel moeten zijn, dat er geen gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan, dat de koe in een vloeiende beweging kan opstaan en gaan liggen, zonder obstakels, zonder uitglijders. Deze eisen kunnen met een zachtheid rond de 20 mm (Indrukbaar volgens de DLG-testmethode) zeer goed worden bereikt. Aan meer zachtheid wordt niet noodzakelijk betere resultaten verbonden

Voor de gezondheid van gewrichten is geen extreme zachtheid nodig, alleen de kwaliteit van de oppervlakte en gewichtsverdeling zijn bepalend. 

Het door Agriprom gebruikte rubber is elastischer en scheurvaster dan gerecycled rubber. De Energetic® latex vulling is elastischer en zachter en niet zo dik als de dikkere matten van gerecycled rubber of de vulling met rubbergranulaat. Daarentegen is de Latex vulling zo zwaar ( > 250 kg/m³) en sterk dat het een veel langere levensduur heeft met volledig comfort dan de andere matrassen met een vulling van polyether/schuimrubber die veelal lichter zijn en minder wegen dan 200 kg/m³. Latex heeft ook een beter ‘geheugen’dan polyether, waarmee we willen zeggen dat het langer en beter terug komt in de uitgangspositie en er dus geen kuilen (lees blijvende vorming) zullen ontstaan. Bij polyether kunnen koeien misschien verder wegzakken (hogere indrukbaarheid, DLG) maar ondervinden minder comfort en zeker op termijn is het herstel vermogen van lichter schuim slechter. 

Koematras Gelfoam: klik hier voor meer informatie

Koematras Agriflex: klik hier voor meer informatie

Koematras Mammouth: klik hier voor meer informatie